Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony karczek wieprzowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 1 kg
musztarda dijon 2 łyżki
czosnek 6 ząbków
wino białe wytrawne 1 szklanka
miód płynny 2 łyżki
papryka czerwona 2 sztuki
cebula 3 sztuki
pieczarki 30 dag
kminek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony karczek wieprzowy

Musztardę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem białym winem, miodem, roztartym kminkiem. Karkówkę nacinamy. Następnie dokładnie wcieramy z nią marynate, wkładamy w worek foliowy, szczelnie zamykamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Po upływie tego czsu wyjmujemy karkówkę. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, papryki w słupki. Następnie warzywa układamy w naczyniu żaroodporny, na nich układamy karkówkę. Przykrywamy wszystko i pieczemy w temp. 190 stopni przez 30 min. następnie skręcamy temp. do 160 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku, dzięki temu karkówka będzie soczysta. Kroimy w plastry, podajemy z pieczonymi warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 29.12.2015 12:55
smaczne mięsko!
berys18 07.12.2015 11:42
pysznie wygląda
Ewa Wojtaszko 07.12.2015 11:41
smaczne mięsko
misia53 06.12.2015 21:44
Takiego mięska nikt nie odmówi
MAR3STA 06.12.2015 20:54
pyszny kawał mięsa
wwwiolka 06.12.2015 18:11
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak