Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce sezonowe 1 kg ( aronia)
gruszki 1 kg
pigwa 1/2 kg
cukier 50-60 dag
laska wanilii 1 szt
sok z pomarańczy 1/2 szkl

Porada

Konfitura z aronii i pigwowca z dodatkiem słodkich gruszek jest bardzo smacznym dodatkiem do gofrów, ciast i deserów.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca

Kroki postępowania

1
Mrożoną aronię przelać gorącą wodą, wsypać do garnka, dodać cukier, wlać pół szklanki soku z pomarańczy i gotować około 15 minut.
Krok 1 - Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca foto
2
Następnie połowę aronii zmiksować, dodać ziarenka z laski wanilii.
Krok 2 - Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca foto
3
Gruszki i pigwowce obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z aronią.
Krok 3 - Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca foto
4
Gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem na 5-10 minut.
Krok 4 - Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.12.2015 10:06
nigdy nie robiłam
Łukasz15 05.12.2015 23:26
Świetne połączenie
sliwka 05.12.2015 22:02
Mniami;)))
2milutka 05.12.2015 20:51
Musi być dobra :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak