Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pieguski ze śliwką

5.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 600 gram
mleko 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki
drożdże świeże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
jajko do smarowania

NADZIENIE

ser biały 600 gram
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier puder do smaku
budyń waniliowy 1 sztuka
mak 2-3 łyżki suchego

DODATKOWO

śliwki węgierki

KRUSZONKA

mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
margaryna ok 6 dag

Porada

Aby zwykłe drożdżówki z serem nabrały nowej odsłony dodałam do nich suchego maku. Eksperyment był udany, więc polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pieguski ze śliwką

Kroki postępowania

1
CIASTO:Drożdże rozprowadzamy w połowie mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec dodajemy margarynę.
Wyrobione ciasto (które odchodzi od ręki i garnka) odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 1 - Drożdżowe pieguski ze śliwką foto
2
Wyrośnięte wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy z niego koła i przekładamy na blaszkę. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy wgłębienie. Brzegi oraz środek smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.
Krok 2 - Drożdżowe pieguski ze śliwką foto
3
Całość wykańczamy posypując kruszonką. Drożdżówki pieczemy około 20 min w 180˚C.

Nadzienie stanowi ser z suchym makiem oraz połówki śliwek
Krok 3 - Drożdżowe pieguski ze śliwką foto
4
NADZIENIE:Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajka, cukier, cukier waniliowy.
Całość miksujemy. Na koniec dodajemy budyń i suchy mak.
Tak przygotowany ser wykładamy na przygotowane wgłębienia drożdżówek.
OWOCE:Owoce myjemy i osuszamy. Przepoławiamy i wyjmujemy pestki.
Po połówce śliwki wykładamy na ser.
Krok 4 - Drożdżowe pieguski ze śliwką foto
5
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają.
Kruszonką posypujemy przygotowane drożdżówki. Pieczemy.
Krok 5 - Drożdżowe pieguski ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 05.12.2015 20:40
wyglądają przepysznie!
gusia1000 05.12.2015 18:18
Ale bym zjadła.
IKrakowianka 05.12.2015 16:52
super drożdżówki
Iwusia 05.12.2015 15:43
ale bym porwała teraz do kawusi :)
Anna133 05.12.2015 14:03
uwielbiam takie domowe sama też często robie
Agnieszka-87-25 05.12.2015 08:12
bardzo ładne
Bernadeta1 05.12.2015 08:09
wyglądają pysznie
Krzysztof15 05.12.2015 06:23
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak