Drożdżowe pieguski ze śliwką

Drożdżowe pieguski ze śliwką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    600 gram
  • mleko

    1 szklanka
  • margaryna

    0,5 kostki
  • drożdże świeże

    5 dag
  • cukier

    0,5 szklanki
  • jajka

    3 sztuki
  • jajko

    do smarowania

NADZIENIE

  • ser biały

    600 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • cukier puder

    do smaku
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • mak

    2-3 łyżki suchego

DODATKOWO

  • śliwki węgierki

KRUSZONKA

  • mąka

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • margaryna

    ok 6 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe pieguski ze śliwką
CIASTO:Drożdże rozprowadzamy w połowie mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec dodajemy margarynę.
Wyrobione ciasto (które odchodzi od ręki i garnka) odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 2 - Drożdżowe pieguski ze śliwką
Wyrośnięte wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy z niego koła i przekładamy na blaszkę. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy wgłębienie. Brzegi oraz środek smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie.
Krok 3 - Drożdżowe pieguski ze śliwką
Całość wykańczamy posypując kruszonką. Drożdżówki pieczemy około 20 min w 180˚C.

Nadzienie stanowi ser z suchym makiem oraz połówki śliwek
Krok 4 - Drożdżowe pieguski ze śliwką
NADZIENIE:Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajka, cukier, cukier waniliowy.
Całość miksujemy. Na koniec dodajemy budyń i suchy mak.
Tak przygotowany ser wykładamy na przygotowane wgłębienia drożdżówek.
OWOCE:Owoce myjemy i osuszamy. Przepoławiamy i wyjmujemy pestki.
Po połówce śliwki wykładamy na ser.
Krok 5 - Drożdżowe pieguski ze śliwką
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają.
Kruszonką posypujemy przygotowane drożdżówki. Pieczemy.
Jadwiga/Jaga85
Aby zwykłe drożdżówki z serem nabrały nowej odsłony dodałam do nich suchego maku. Eksperyment był udany, więc polecam!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ania2610

05.12.2015 20:40
wyglądają przepysznie!

gusia1000

05.12.2015 18:18
Ale bym zjadła.

IKrakowianka

05.12.2015 16:52
super drożdżówki

Iwusia

05.12.2015 15:43
ale bym porwała teraz do kawusi :)

Anna133

05.12.2015 14:03
uwielbiam takie domowe sama też często robie

Agnieszka-87-25

05.12.2015 08:12
bardzo ładne

Bernadeta1

05.12.2015 08:09
wyglądają pysznie

Krzysztof15

05.12.2015 06:23
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat