Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 250 gram
margaryna 0,5 kostki
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

DODATKOWO

borówka amerykańska ok 200 gram
cukier puder do dekoracji
tłuszcz do formy

BUDYŃ CYTRYNOWY

budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier 0,5 szklanki
sok z cytryny 0,5 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 0,5 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka

Porada

Orzeźwiający budyń, kruche ciasto i sezonowe owoce! Wprost wymarzony deser na letnie popołudnie:)

Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtko, jajko, margarynę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto.
Krok 1 - Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem foto
2
Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek.
Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 25 minut w 180°C.
Upieczone kruche spody wyjmujemy i studzimy.
Krok 2 - Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem foto
3
Po przestudzeniu napełniamy je cytrynowym budyniem.
Krok 3 - Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem foto
4
Na jeszcze ciepły budyń wykładamy przygotowane borówki (owoce układamy jak najbliżej sienie).
Deserki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia budyniu. Przed podaniem tartaletki oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Krok 4 - Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem foto
5
BUDYŃ:Z cytryn (około 3) wyciskamy sok. Przygotowany sok dopełniamy wodą, tak by w sumie mieliśmy 2,5 szklanki płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn wlewamy przygotowaną mieszaninę. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając.
Ciepłym budyniem wypełniamy środki upieczonym babeczek.
Krok 5 - Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 06.12.2015 14:38
pysznie wyglada
pestka 05.12.2015 04:08
wyglądają pysznie
gusia1000 05.12.2015 00:23
Pyszna słodkość.
Franciszek 05.12.2015 00:14
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak