Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z zielonych pomidorów

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zalewa

woda 1 litr
ocet 1 szklanka
sól 6 płaskich łyżeczek
cukier 12 łyżek

Przyprawy na 1 słoik (ok.300 ml)

Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 3 ziarna
ząbek czosnku 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarna

Pozostałe składniki

pomidory zielone 2 kg
cebula biała 3 duże szt
papryka czerwona 4 szt
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z zielonych pomidorów

Pomidory umyć, pokroić w plastry. Paprykę pokroić w paski o grubości ok. 2 cm. Cebule pokroić w półplasterki warzywa posolić, wymieszać w dużej misce i nadmiar wody odlać. Składniki zalewy (woda, ocet, sól, cukier) wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na min. 2 godziny. Do wyparzonego słoika dać ząbek czosnku, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu czarnego. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 04.12.2015 16:41
smaczna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak