Półgęski

Półgęski

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skóra z gęsi

  • piersi gęsie

    2 kg
  • goździki

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

    3 szt
  • sól

    100 g
  • saletra

    2 g
  • pieprz

  • czosnek

    1 ząbek
  • kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso natrzeć wyprażoną solą z przyprawami, ułożyć ciasno w garnku i pozostawić na 2 dni w temperaturze pokojowej. Następnie przenieść do piwnicy i przechowywać 15 dni. W tym czasie mięso dwukrotnie przełożyć. Wyjąć, ciasno zwinąć w skórę oraz osznurować. Obsuszyć półgęski przez 2 dni, a następnie uwędzić w zimnym dymie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat