Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

fasola jaś z chili

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 1 paczka
kukurydza w puszce 1 szt.
zielona papryka 1 szt.
cebula 3 szt.
boczek wędzony 30 dkg.
kiełbasa zwyczajna 3/4 kg.
koncentrat pomidorowy 1 sł.
chili Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat 3-4 łyżeczki

Porada

Do tego dania możemy użyć także mięsa np. z łopatki jeśli nie mamy kiełbasy . Paprykę świeżą dałam czerwoną i zieloną , ale równie dobrze można użyć taką jaką mamy w danym momencie .

Przepis i sposób przygotowania na: fasola jaś z chili

Fasolę namoczyć wieczorem . Następnego dnia włożyć do garnka wlać wodę przykryć pokrywką i gotować do miękkości . Cebule obrać , pokroić w kostkę . Z papryki usunąć gniazdo nasienne , umyć i pokroić podobnie jak cebule , boczek pokroić w kostkę , kiełbasę w półplasterki . Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucić pokrojony boczek jak się wytopi dodać pokrojone cebule wymieszać, zeszkli podlać odrobiną wody i chwilę poddusić , dodać pokrojoną kiełbasę wymieszać , wsypać osączoną kukurydzę oraz paprykę i koncentrat pomidorowy ponownie wszystko wymieszać i chwilę poddusić , odstawić z ognia . Jak fasola będzie miękka to połączyć z warzywami i kiełbasą doprawić do smaku kucharkiem , pieprzem , chili , solą jeśli trzeba i na koniec wsypać czosnek , wymieszać i zagotować . Podawać na ciepło z pieczywem lub bagietką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 17.01.2016 21:24
pożywne danie
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:14
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Grazyna0211 02.12.2015 14:27
pychotka moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak