Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rukola 40 g
suszone pomidory
Kminek cały Prymat
kolendra
Żebra jagnięce 400 g
chleb tostowy 10 kromek
Musztarda sarepska Prymat
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
koper 1 pęczek
rydze 3 duże kapelusze
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
masło
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy panierkę, która będzie wyglądała jak mech: do miksera wrzucamy koper, natkę pietruszki i jeden ząbek czosnku. Możemy też dodać odrobinę rukoli. Miksujemy do mocnego rozdrobnienia. Z chleba tostowego odkrawamy skórkę, rozdrabniamy i również miksujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy panierkę i pieczemy do wysuszenia. Żeberka oczyszczamy z błon i tłuszczu.
Krok 1 - Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66 foto
2
Do moździerza wsypujemy: kolendrę, kminek i rozgniatamy. Następnie dodajemy pokrojony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku i ponownie ugniatamy. Na koniec dodajemy 1,5 łyżeczki musztardy i dokładnie mieszamy. Żeberka dokładnie smarujemy marynatą i wstawiamy na ok. 10-15 minut do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66 foto
3
½ cebuli i jeden ząbek czosnku drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim czosnek i cebulę. Rydze oczyszczamy, płuczemy w zimnej wodzie i układamy na podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażymy razem przez 7-8 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku świeżo mieloną solą morską i pieprzem. Przygotowujemy sałatkę – do rukoli wlewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów, dodajemy kilka sztuk pokrojonych w paski pomidorów oraz pokrojoną w pióra ½ cebuli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66 foto
4
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Żeberka wyjmujemy z lodówki i obsmażamy je na patelni z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 4-5 minut, zakrywając kości folią aluminiową, aby się nie spaliły podczas pieczenia. Po wyjęciu żeberek z piekarnika odstawiamy je na kilka minut, aby „odpoczęło” i zatrzymało w środku wszystkie soki. Następnie kroimy na mniejsze porcje. Z piekarnika wyciągamy ususzoną panierkę-mech. Kawałki żeberek smarujemy olejem i obtaczamy w „mchu”.
Krok 4 - Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66 foto
5
Podajemy z sałatką z rukoli i smażonymi rydzami.
Krok 5 - Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:23
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
bietka 01.12.2015 19:45
smaczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak