Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Tropikalne Drzewko
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Przesianą mąkę razem z makiem dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy o wymiarach 25 x 30 cm i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 C.
Biszkopt:
Żółtka i jajko ucieramy z cukrem na puch mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką. Przelewamy do formy o tych samych wymiarach i pieczemy 20-25 min w temperaturze 180 C.
Masa:
Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę (syrop z ananasa zostawiamy !). 300 ml zagotowujemy razem ze 100 ml syropu z ananasa. Proszek budyniowy razem z mąką ziemniaczaną dokładnie mieszamy w pozostałych 100 ml mleka. Gotujemy budyń, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch mikserem. Dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając. Na końcu dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy łyżką.
Wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą. Połową ponczu nasączamy biszkopt z makiem. Wykładamy na niego masę budyniową z ananasem. Na masę kładziemy biszkopt i nasączamy go pozostałym ponczem.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na biszkopt.