Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Slodko-kwaśne kulki mięsne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielone mięso 800 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szklanki
jajko 2 szt
przyprawa wloską 1 łyżeczka
szczypta pieprzu
sok z pomarańczy 0,5 szklanki
sos chili 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
octu z białego wina 2 łyżki
mąka kukurydziana 2 łyżeczki
cukier brązowy 1 jasny

Przepis i sposób przygotowania na: Slodko-kwaśne kulki mięsne

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200c.W dużej misce wymieszaj mięso z bułką,jajami,przyprawą wloską i pieprzem.Uformuj 18 kulek.Ułóż kulki na blasze i piecz przez 15 minut (powinny być zwarte,ale w środku niedopieczone).Następnie przełóż je do plytkiego żaroodpornego naczynia.Wymieszaj 6 łyżek soku pomarańczowego,sos chili,sos sojowy,ocet oraz brazowy cukier w małym radelku i wolno podgrzewaj .Pozostały sok pomarańczowy utrzyj z mąką na gładką masę,po czym połącz z sosem.Podgrzewaj całość na małym ogniu ,ciągle mieszając,aż sos lekko zgęstnieje.Następnie polej nim kulki, wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut .SMACZNEGO

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak