Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik urodzinowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 125 g
proszek do pieczenia 2-3 łyżeczki
jajko 5
margaryna 200g
kakao 3 łyżki
cukier puder 150 g
zaparzona mocna kawa 3 łyżki
czekolada gorzka 100 g
wiśnie
masło 250 g
cukier puder 250 g
mleko 2 łyżki
esencja waniliowa 2 łyżeczki
kakao 1 łyżeczka
wiśnie 500 g
cukier puder 60 g
wiśniówka 75 ml
śmietana kremówka 1 litr
kompot wiśniowy pare łyżek
czekolada 1

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik urodzinowy

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 150 st i torownicę wykładamy papierem do pieczenia .Mąkę , proszek oraz kakao przesiać i odstawiamy na bok. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę , zaś w drugiej misce ucieramy masło z cukrem , gdy uzyskamy puszysta masę dodajemy żółtka potem kawę i czekoladę rozpuszczoną .Do masy maślano-jajecznej dodajemy na przemian ubite białka i mąkę wymieszaną z proszkiem .Przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 -50 minut . Po tym czasie studzimy. W tym czasie robimy wypełnienie i wierzch: Wiśnie 500 g mogą być mrożone- to 3/4 wrzucamy do garnka zalewamy wiśniówką i gotujemy do momentu aż wiśnie sie rozpadną .Odstawiamy do przestudzenia . Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywny krem. Ciasto przekroić na 2 blaty .Każdy z nich nasączamy wiśniówką wymieszaną z kompotem wiśniowym . Pierwszy blat położyć na tortownicy , nakładamy przesmażone wiśnie , następnie ubitą kremówkę i przykryć drugim blatem , powinno nam dużo zostać i to co nam zostało nakryjemy jeszcze wokół cały tort ,aby nam się mogła jeszcze starta czekolada utrzymać po bokach . Cały torcik wypełniamy startą na grubych oczkach czekoladą .Tort wkładamy do lodówki a my w tym czasie robimy krem : 250 g masła wkładamy do miski, dodajemy do niego 250 g cukru pudru i esencję waniliową .Miksujemy na najwyższych obrotach aż masa zrobi się puszysta i gładka wtedy wlewamy mleko 2-3 łyżeczki ,mieszamy. Krem dzielimy na 2 części do drugiej części dodajemy pół łyżeczki kakao , mieszamy . Szprycą lub rękawem dekorujemy na torciku dowolne kształty raz białym kremem a raz ciemniejszym. Dodałam jeszcze wiśnie, które mi zostały oraz posypałam starą czekoladą jeszcze na górze torciku :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 10.02.2016 13:06
wygląda fantastycznie
w mojej kuchni 30.11.2015 13:11
pyszne słodkości na deser
Aleksandra/Olcia 30.11.2015 12:36
byłabym w 7 niebie jakbym została takim w urodziny obdarowana,pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak