Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z powidłami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 150 g
ksylitol 100 g
miód 200 g
goździki mielone 1/2 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat 1/2 łyżeczki (mielony)
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
jajko 2 szt
mleko 3,2% 250 ml
mąka 250 g
kakao 5 łyżek
czekolada gorzka 100 g
migdały 50 g
powidła śliwkowe

Polewa

masło 50 g
likier amaretto 60 ml
śmietana kremówka 50 ml
cukier puder 3 łyżki
kakao 3 łyżki
Kardamon mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z powidłami

Masło rozpuszczamy z ksylitolem, miodem i przyprawami.
Sodę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody.
Rondelek zestawiamy z ognia, dodajemy jajka, mleko, sodę, przesianą przez sio mąką, kakao. Dokładnie mieszamy i łączymy z posiekaną czekoladą i migdałami.
Masę dokładnie mieszamy i wylewamy do natłuszczonej formy (31x12 cm). Zapiekamy w temperaturze 170°C przez 45 min. Studzimy i przekrawamy na dwie warstwy.
Każdą smarujemy powidłami.
Polewa:
Masło, kakao, amaretto, śmietankę, kardamon i cukier puder podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy, tak by lekko się ścinała i polewamy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 01.12.2015 10:49
idealny na święta
wyattearp 30.11.2015 14:28
super pierniczek
w mojej kuchni 30.11.2015 13:11
pyszne słodkości na deser
JulkaTomeczek 30.11.2015 11:58
Uwielbiam pierniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak