Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
miód 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat
Goździki całe Prymat
Czosnek suszony Prymat
Imbir mielony Prymat
pomarańcza 2 sztuki
ziemniaki 6 sztuk
olej
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65

Kroki postępowania

1
Kaczkę w całości myjemy i oczyszczamy. Przygotowujemy marynatę: do miseczki wsypujemy imbir, majeranek, czosnek staropolski, odrobinę oleju, sól do smaku oraz miód. Miodu nie dodajemy za dużo, ponieważ może się skarmelizować i spalić w piekarniku. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i smarujemy nią kaczkę.
Krok 1 - Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65 foto
2
Jedną pomarańczę w kostkę (w całości, ze skórą), posypujemy rozgniecionymi w dłoniach goździkami. Solimy środek kaczki, wkładamy pokrojone pomarańcze z goździkami. Drugą pomarańczę rozkrajamy na pół, wbijamy w nią goździki (można ponacinać pomarańczę nożem i w dziurki włożyć goździki), wkładamy połowę pomarańczy do wnętrza kaczki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65 foto
3
Zawiązujemy nogi kaczki sznurkiem, aby farsz nie wypadł. Podnosimy kaczkę i smarujemy jej spód pozostałą marynatą. Przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego, odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 3 - Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65 foto
4
Przygotowujemy pieczone ziemniaki: kroimy ziemniaki na pół i wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je odrobiną oleju, posypujemy czosnkiem staropolskim, majerankiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65 foto
5
Kaczkę wyjmujemy z lodówki i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Ziemniaki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Kaczkę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Danie możemy przystroić dekoracją z pomarańczy z wbitymi goździkami.
Krok 5 - Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 04.01.2016 11:20
kaczuszka mniam
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:29
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
bietka 30.11.2015 21:38
pyszna kaczuszka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak