Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ekstrakt waniliowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wanilia laski 2-3
wódka 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ekstrakt waniliowy

Laski wanilii delikatnie rozcinamy wzdłuż, nie wydłubujemy nasionek. Rozcięte rozcięte laski wkładamy do słoika lub butelki i zalewamy wódką. Należy zwrócić uwagę na to, aby nawet kawałek wanilii nie wystawał ponad powierzchnię alkoholu. Tak przygotowany ekstrakt odstawiamy na min 2 tyg. Z każdym dniem ekstrakt będzie nabierał mocniejszej barwy. Na bieżąco do ekstraktu można dokładać nowe laski i dolewać odrobinę alkoholu. Zwykle dokładam takie laski wanilii, z których wyskrobałam już nasionka do np. szarlotki.

*Mój ekstrakt nie jest pełny bo wykorzystałam go przed zrobieniem zdjęć do ciasta :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 12.02.2016 12:21
domowy najlepszy
monika141 03.12.2015 06:28
muszę zrobić taki ekstrakt ,super sprawa do wypieków
Habibi 30.11.2015 15:27
również robię sobie domowy ekstrakt waniliowy :)
Futka 30.11.2015 10:52
Świetny i bardzo praktyczny przepis :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak