Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Vanillekipferl - migdałowe księżyce

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciastka

mąka pszenna 180 g
masło 100 g
cukier puder 50 g
migdały 50 g, zmielone
żółtko jajek 1

Do posypania

cukier puder 1/4 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki

Porada

Ciastka powinny poleżeć kilka dni, są wtedy bardziej kruche i smaczniejsze. Można przechowywać w blaszanych pudełkach z pokrywką.

Przepis i sposób przygotowania na: Vanillekipferl - migdałowe księżyce

1. Mąkę posiekać z masłem, wymieszać z resztą składników i szybko zagnieść.

2. Odrywać małe porcje ciasta, toczyć z nich cienkie wałki, odkrawać po kawałku i każdemu nadać kształt rogalika nie większego niż uszko do barszczu.

3. Ułożyć rogaliki na blachach wyścielonych papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na jasnozłoty kolor, jakieś 12-15 minut.

4. Gorące posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak