Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lebkuchenmann czyli piernikowe ludziki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

pomarańcza 1 niepryskana
miód 200 g
cukier brązowy 150 g
masło 100 g
czekolada mleczna 50 g
woda 3 łyżki
mąka pszenna 500 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2-3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Lukier

białko 1
sól 1 szczypta
cukier puder 200 g

Dekoracja

wiórki kokosowe
kolorowa posypka

Porada

Foremki i przepis były w zestawie od Tchibo.

Przepis i sposób przygotowania na: Lebkuchenmann czyli piernikowe ludziki

1. Pomarańczę umyć pod gorącą wodą. Zetrzeć skórkę.

2. Do dużego garnka włożyć 1 łyżkę stołową utartej skórki pomarańczowej, miód, cukier, masło, czekoladę oraz 3 łyżki wody. Ciągle mieszając, podgrzewać, aż cukier się rozpuści a czekolada roztopi. Zdjąć z kuchenki. Mieszanka nie powinna być zbyt gorąca.

3. Wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, potaż i proszek do pieczenia. Przesiać do mieszanki miodowo-maślanej i za pomocą mieszadeł miksera ręcznego wyrobić wszystko na gładkie ciasto.

4. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej co najmniej na noc, a jeszcze lepiej na cały dzień, aby ciasto odpoczęło.

5. Nagrzać piekarnik do temperatury 175 st. C (z termoobiegiem do 150 st. C). Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.

6. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wyciąć potrzebne elementy.

7. Wycięte części piec ok. 15-20 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia zamienić blachy miejscami. W przypadku piekarnika z termoobiegiem nie jest to konieczne. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Piernikowe ciastka twardnieją po upieczeniu i wówczas wymagają przynajmniej tygodniowego leżakowania. Ja moje zamknęłam w szczelnej puszcze z dodatkiem kawałków jabłka, które przyspiesza proces mięknięcia. Do puszek zaglądamy co 2-3 dni i wymieniamy jabłko na świeże.

8. Na lukier: ubić białko ze szczyptą soli. Dodać cukier puder i wyrobić wszystko na gruby lukrowy krem.

9. Lukier można rozprowadzać na ciastkach za pomocą woreczka z uciętym rogiem albo małymi pędzelkami. Polecam lukrować ludziki dopiero po ich zmięknięciu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 30.11.2015 10:27
są świetne!!!
Ewa Wojtaszko 30.11.2015 09:58
piękne,idealne na prezent :)
gosia56 30.11.2015 09:41
na pewno pyszne pierniczki;)
Ola1984 30.11.2015 08:16
Przepyszne pierniczki. Zapachniało świętami :)
Maridka19 30.11.2015 07:36
Super wyglądają :)
olkaaa 30.11.2015 07:29
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak