Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas żytni na chleb (6 dniowy)

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka razowa 0,5 kg
woda letnia 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żytni na chleb (6 dniowy)

Jak już pewnie zdążyliście zauważyć uwielbiamy piec chleby. Nie ma nic smaczniejszego i zdrowszego niż pieczywo własnego wyrobu, a jak jeszcze uda nam się upiec chlebek na naszym własnym zakwasie… mamy po prostu poezję smaku!

Dzisiaj przedstawimy Wam jak w bardzo prosty sposób przygotować swój własny zakwas na chleb żytni.

Składniki jak widać niezbyt skomplikowane, bardziej czasochłonnym procesem będzie pilnowanie i karmienie zakwasu.

Przygotowanie:

200 gram mąki zmieszaj z 200 ml letniej wody (około 40 stopni Celsjusza), zmieszaj oba produkty bardzo dokładnie by nie było grudek, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Po tym czasie zaczyn przemieszaj i odstaw na kolejne 12 godzin (łącznie minęły już 24h)

Po 24 godzinach zakwas powinien zacząć fermentować i wtedy należy go zacząć karmić. Karm go codziennie i użyj do tego 50 gram mąki i 50 ml wody, te proporcje dodawaj codziennie co 24 godziny i za każdym razem dokładnie wymieszaj całość by wszystko się dobrze złączyło.

Po około 6 dniach zakwas powinien być gotowy do użycia!

Jak raz spróbujesz chleba na własnym zakwasie, już nigdy nie będziesz chciał sięgać po inne specyfiki :) już na dniach napiszemy krok po kroku jak wykonać taki chlebek, właśnie na swoim zakwasie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 29.11.2015 16:34
Ja robię trochę gęstszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak