Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół drobiowy z domowym makaronem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 4 szt
woda 3 l
marchew 4 szt
pietruszka 3 szt
cebula 2 szt
seler 2 szt
por 2 szt
kolendra 10 gram
Liść laurowy suszony Prymat 8 szt
ziele angielskie 8 szt
czosnek 2 główki
sól do smaku 1 szt
pieprz 10 gram
Liść lubczyku suszony Prymat 10 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowy z domowym makaronem

Ćwiartki kurczaka dokładnie umyj, zalej zimną wodą i wstaw na mały ogień. Gdy woda zacznie nabierać wysoką temperaturę na górze zaczną zbierać się szumy, można je zebrać, można je też zostawić, ponieważ w dalszym procesie gotowania i tak się rozpuszczą… my je zbieramy.

Po zebraniu szumów dodaję warzywa i przyprawy, gotuję na bardzo małym ogniu 3-4 godziny nie doprowadzając do wrzenia. Rosół musi sobie „pyrkać”.

Rozgnieciony czosnek dodaj na sam koniec gotowania, w ostatnich 10 minutach. Podkreśli on smak i nada charakteru naszemu rosołowi.

Rosół podawaj z makaronem domowej roboty.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 29.11.2015 17:56
nie ma to jak porządny domowy rosołek, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak