Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w sosie keczupowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1 kg

Marynata

miód płynny 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
musztarda 1 łyżeczki
olej 4 łyżki

Sos

woda 0,5 l
ketchup pikantny 3-4 łyżki
oregano 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
curry 1/2 łyżeczki
skrobia ziemniaczana 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie keczupowym

Kroki postępowania

1
1. Żeberka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na kawałki. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, dokładnie nacieramy mięso. Miskę z żeberkami zawijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Krok 1 - Żeberka w sosie keczupowym foto
2
Żeberka wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiano.
Krok 2 - Żeberka w sosie keczupowym foto
3
Podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przyprawy i ketchup, mieszamy, dusimy jeszcze 20 minut. Sos zagęszczamy skrobią wymieszaną z odrobiną wody. Smacznego!
Krok 3 - Żeberka w sosie keczupowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 30.12.2015 13:12
ahhh co za żeberka :)
Jagódka77 27.12.2015 19:09
na pewno pyszne
jola91 29.11.2015 22:05
Moje smaki :) Wyszło pysznie :D
Renataj 29.11.2015 21:28
Lubię takie:)
Franciszek 29.11.2015 17:47
dobry pomysł
pajbek 29.11.2015 14:55
Takie lubię:-)
Aleksandra/Olcia 29.11.2015 13:44
prosto i pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak