Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowo-piankowy przekładaniec

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 50 gram
mąka ziemniaczana 20 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa gruszkowa-jabłkowa

jabłka 660 gram-waga po obraniu
gruszki 220 gram-waga po obraniu
sok z cytryny z 1/2` sztuki
galaretka gruszkowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1-2 łyżeczki
stewia 1 łyżeczka

Masa piankowa

jogurt naturalny 330 gram
galaretka truskawkowa 1 opakownaie
stewia 2 łyżeczki
woda 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowo-piankowy przekładaniec

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Do miski przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do misy miksera wbić jajka i ubijać je aż będą jasne i puszyste ( u mnie ten proces trwał około 5 minut ciągłego ubijania).
Krok 1 - Owocowo-piankowy przekładaniec foto
2
Gdy masa jajeczna jest puszysta dodać mąki i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać masę
Krok 2 - Owocowo-piankowy przekładaniec foto
3
Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 12-15 minut, do suchego patyczka. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3 - Owocowo-piankowy przekładaniec foto
4
Masa gruszkowo-jabłkowa:
Owoce umyć i osuszyć. Wykroić gniazda nasienne, ale nie ma konieczności obierania, ponieważ podczas tarcia skórka i tak zostanie nam w dłoni. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jabłka i gruszki. Przełożyć do rondla i dodać sok z cytryny. Postawić na ogień i zacząć dusić owoce.
Krok 4 - Owocowo-piankowy przekładaniec foto
5
Gdy zawartość garnka będzie wrzeć, skosztować i w razie czego dosłodzić ( wszystko zależy od tego jak mocno słodkie są owoce). Po około 8-10 minutach od zagotowania owoców, zdjąć je z ognia i dodać galaretkę ( proszek), dokładnie wymieszać i postawić na ogień. Ogrzewać razem jeszcze minutę i znów zdjąć z ognia. Dodać żelatynę ( zależności od ilości płynu dodać 1 lub 2 łyżeczki, ja dla pewności dodałam dwie). Dokładnie wymieszać i odłożyć do ostygnięcia.
Krok 5 - Owocowo-piankowy przekładaniec foto
6
masa piankowa:
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i zostawić do lekkiego stężenia.
Jogurt wymieszać ze stewią. Cały czas miksując wlewać na wpół płynną galaretkę do połączenia składników.
Krok 6 - Owocowo-piankowy przekładaniec foto
7
Do formy wyłożyć biszkopt. Delikatnie przełożyć na niego masę owocową, wyrównać i odłożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wylać masę piankową, ponowie dobrze wyrównać i odłożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Krok 7 - Owocowo-piankowy przekładaniec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 24.08.2016 08:12
Zabieram przepis
monikaT83 29.11.2015 17:12
Ślicznie dziękuję:) właśnie uświadomilam sobie jak bardzo smakują mi takie piankowe ciasteczka:)
marenka 29.11.2015 15:13
Świetny przepis....a jak smakowicie wygląda ;-)
Babeczka35 29.11.2015 15:09
Pyszne ciacho:)
Janina 29.11.2015 15:05
Świetne cicho;))
mysza75 29.11.2015 14:39
smaczne ciasto do kawy
Justi2401 29.11.2015 13:00
Fajne, lekkie ciasteczko. Pycha!
Krystyna32 29.11.2015 07:05
wygląda pysznie
Łukasz15 28.11.2015 22:39
To coś dla mnie
jola91 28.11.2015 21:54
Jaki równiutki, wręcz idealny ;) I w smaku zapewne także pyszny :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak