Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb bezglutenowy na zakwasie gryczano-ryżowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 200 gram
mąka ryżowa 200 gram
zakwas do chleba 1 szklanka
cukier brązowy 1 łyżeczka
siemię lniane 2 łyżki
ziemniaki ugotowane 200 gram
sól 1 łyżeczka
woda ciepła 1-1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb bezglutenowy na zakwasie gryczano-ryżowy

WYKONANIE:

Najpierw odważam i przesiewam mąkę, dosypuję sól, cukier i siemię lniane i mieszam, dodaję zakwas , znowu mieszam drewnianą łyżką. Teraz smaruję masłem keksówkę i wysypuję mąką kukurydzianą. Przekładam na blachę, przykrywam ściereczką i stawiam w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Nagrzewam piekarnik do 240 C. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na kamień. Piekę 20 minut w temperaturze 240 C, a po tym czasie zmniejszam na 200 C i piekę 20 – 30 minut, wtedy przekładam chleb na drewnianą deskę do krojenia odwracając keksówkę, zdejmuję blachę i przesuwam delikatnie z deski na kamień i jeszcze dopiekam 10 minut. Po upieczeniu wyciągam chleb na deskę odwracam wierzchem do góry. Spryskuję zimną wodą wierzch chleba to skórka będzie krucha i chrupiąca. Przekładam na kratkę do studzenia. Kroję dopiero po całkowitym wystygnięciu. Chleb jest bardzo miękki.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak