Przepis i sposób przygotowania na: Chleb bezglutenowy na zakwasie gryczano-ryżowy
Najpierw odważam i przesiewam mąkę, dosypuję sól, cukier i siemię lniane i mieszam, dodaję zakwas , znowu mieszam drewnianą łyżką. Teraz smaruję masłem keksówkę i wysypuję mąką kukurydzianą. Przekładam na blachę, przykrywam ściereczką i stawiam w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Nagrzewam piekarnik do 240 C. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na kamień. Piekę 20 minut w temperaturze 240 C, a po tym czasie zmniejszam na 200 C i piekę 20 – 30 minut, wtedy przekładam chleb na drewnianą deskę do krojenia odwracając keksówkę, zdejmuję blachę i przesuwam delikatnie z deski na kamień i jeszcze dopiekam 10 minut. Po upieczeniu wyciągam chleb na deskę odwracam wierzchem do góry. Spryskuję zimną wodą wierzch chleba to skórka będzie krucha i chrupiąca. Przekładam na kratkę do studzenia. Kroję dopiero po całkowitym wystygnięciu. Chleb jest bardzo miękki.
SMACZNEGO!