Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MASEŁKO KOKOSOWE`

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wiórki kokosowe 400 gram
woda ciepła

Porada

PRAWIDŁOWO TRZEBA BLENDOWAĆ SUCHE WIÓRKI AŻ DO POWSTANIA MASŁA ( BARDZO DŁUGO TRZEBA TO ROBIĆ I ROBIĆ PRZERWY W BLENDOWANIU BO MOŻNA PRZEPALIĆ BLENDER), ALE TO JEST MÓJ SPOSÓB NA MIĘKKIE MNIEJ KALORYCZNE MASEŁKO.

Przepis i sposób przygotowania na: MASEŁKO KOKOSOWE`


WYKONANIE:

Woda ciepła tyle aby zakryło wiórki i moczę przez noc, potem podgrzewam do około 60 C i wtedy blenduję około 15 minut, przecedzam przez płótno i bardzo mocno wyciskam. Wykładam do miseczki i wkładam do lodówki na jakieś 3 godziny. Wyciągam z lodówki i delikatnie podnoszę łopatką tłuszcz z wierzchu (a to cienkie mleczko wykorzystuje w kuchni) i przekładam do miseczki. Niech postoi trochę aby się ogrzało, wtedy dobrze mieszam drewniana łopatka i wkładam do maselniczki i gotowe miękkie masełko.

SMACZNEGO:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 24.08.2016 08:14
Fajny pomysł na masełko
Milka100 01.12.2015 12:18
Zapomniałam napisać przechowywać w lodówce.
Wacław 29.11.2015 11:36
fajne masełko
Mama niejadka 28.11.2015 21:13
Ciekawe masełko, musi być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak