Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CZERNINA, CZARNINA , CZARNA POLEWKA

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka 2 sztuki
udka z kaczki 2 sztuki
żołądki drobiowe 2 sztuki
jabłko kwaśne 2 sztuki
śliwki suszone 4-6 sztuk
włoszczyzna
sól
cukier
ziele angielskie 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szkutki
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietana 18 proc 1 opakowanie
mąka tortowa 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
ocet 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: CZERNINA, CZARNINA , CZARNA POLEWKA

WYKONANIE:

Do garnka z wodą włączonego na gazie wkładam skrzydełka z kaczki i żołądki, odszumuję, dodaję umytą, zwiazaną sznurkiem włoszczyznę, śliwki suszone, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Jak warzywa i mięso są ugotowane, myję jabłko, kroję na pół, wyciągam gniazda nasienne i ze skórką wkładam do rosołu. Po ugotowaniu przecedzam rosół aby się pozbyć jabłek. W misce ucierłam mąkę, cukier i śmietanę, do uzyskania gładkiej masy, stopniowo dodję krew z kaczki. Wtedy dodaję 1 szklankę gorącej zupy, starannie mieszam, wlałam powoli mieszaninę z powrotem do garnka, stale mieszając zagotowałam zupę(do wrzenia). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem i cukrem. Podaję z makaronem domowym.

SMACZNEGO:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 28.11.2015 10:40
przyznam szczerze, że nie miałam odwagi próbować, ale wygląda dość smacznie :)
w mojej kuchni 27.11.2015 16:09
dobre danie obiadowe
mirosława4 27.11.2015 15:23
smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak