Przepis i sposób przygotowania na: CZERNINA, CZARNINA , CZARNA POLEWKA
Do garnka z wodą włączonego na gazie wkładam skrzydełka z kaczki i żołądki, odszumuję, dodaję umytą, zwiazaną sznurkiem włoszczyznę, śliwki suszone, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Jak warzywa i mięso są ugotowane, myję jabłko, kroję na pół, wyciągam gniazda nasienne i ze skórką wkładam do rosołu. Po ugotowaniu przecedzam rosół aby się pozbyć jabłek. W misce ucierłam mąkę, cukier i śmietanę, do uzyskania gładkiej masy, stopniowo dodję krew z kaczki. Wtedy dodaję 1 szklankę gorącej zupy, starannie mieszam, wlałam powoli mieszaninę z powrotem do garnka, stale mieszając zagotowałam zupę(do wrzenia). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem i cukrem. Podaję z makaronem domowym.
SMACZNEGO:)