Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z cukinią

5.0
(109)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Placki ziemniaczane z cukinią to ciekawy twist ziemniaków z cukinią, które tworzą niezwykły duet smakowy! Placki z cukinią są równie pyszne, chrupiące i złociste, jak te przygotowane z samych ziemniaków, a przy tym są delikatne i pięknie wyglądają!. Polubią je dorośli i dzieci!

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
cukinia 300 gramów
jajko 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 5 ząbków
mąka tortowa 3 łyżki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
olej rzepakowy do smażenia

Porada

*waga warzyw podana jest po obraniu

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z cukinią

Nie wiesz jakie danie przygotować z sezonowej cukinii? Sprawdź jak przygotować placki ziemniaczane z cukinią - to banalnie proste! Te delikatne, chrupiące i aromatyczne placki są świetną propozycją na obiad lub przekąskę! Spróbuj koniecznie połączenia ziemniaków z cukinią i zachwyć się nowym smakiem placków ziemniaczanych.

 

Kroki postępowania

1
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki do jarzyn.
Krok 1 - Placki ziemniaczane z cukinią foto
2
Obraną i pozbawiona gniazda nasiennego cukinię zetrzeć na średnich oczkach tarki.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z cukinią foto
3
Cebulę obrać, opłukać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na rozgrzanym oleju i odstawić do przestygnięcia.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z cukinią foto
4

W sporej misce wymieszać starte ziemniaki i cukinię, dodać usmażoną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, mąkę, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.

Krok 4 - Placki ziemniaczane z cukinią foto
5
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczano-cukiniowej.
Krok 5 - Placki ziemniaczane z cukinią foto
6
Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu pilnując, aby placki się nie przypaliły.
Krok 6 - Placki ziemniaczane z cukinią foto

Placki ziemniaczane z cukinią można jeść samodzielnie, z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego, a nawet dipem ziołowym, czosnkowym, który przygotujecie samodzielnie z jednego z przepisów Doradcy Smaku: DIP TZATZIKI lub DIPEM SEROWYM. Konicznie sprawdźcie przepis na placki ziemniaczane z cukinią!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 30.11.2015 07:10
uwielbiam :)
Ola1984 27.11.2015 07:40
Bardzo smaczne połączenie :)
Iwusia 26.11.2015 23:17
lubię takie placuszki
MałaMi89 26.11.2015 19:42
Bardzo lubimy :)
gosia1988 26.11.2015 18:49
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak