Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cieciorka prażona z przyprawami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cieciorka konserwowa 2 puszki
oliwa 4 łyżki
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat do smaku
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku

Porada

Można podawać samodzielnie, ale dobrze smakuje też z zimnym jogurtem greckim.

Przepis i sposób przygotowania na: Cieciorka prażona z przyprawami

Ciecierzycę wylać na duże sito i dokładnie przepłukać usuwając gęstą zalewę.
Pozostawić do odcieknięcia i lekko osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przesypać cieciorkę do sporej miski, wlać oliwę i dokładnie wymieszać, aby każde ziarenko było obtoczone. Wsypać wymieszane wcześniej suche przyprawy i ponownie wymieszać.
Na dużą blachę od piekarnika położyć papier do pieczenia, wysypać ciecierzycę pojedynczą warstwą i wsunąć do gorącego piekarnika z termoobiegiem (170-180*C) na 20-25 minut.
W połowie pieczenia warto ziarenka przemieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.11.2015 09:23
Smaczna i zdrowa - dobre roślinne białko, mało tłuszczu i masa błonnika :)
Renata9 26.11.2015 20:55
Fajna przekąska :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak