Korzenna nalewka winogronowa

Korzenna nalewka winogronowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spirytusu

    1/2 l
  • cytryny

    5 plastrów
  • przyprawy Prymat do grzanego wina i piwa

    4 łyżki
  • cukru

    60 dag
  • winogrona białe

    1,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce umyć, osuszyć i każde winogrono przekroić na połowę. Przełożyć do dużego słoja, przesypując cukrem wymieszanym z przyprawą do grzanego wina i piwa oraz przekładając plastrami cytryny. Słój zakręcić i odstawić na dwie doby.

Syrop zlać do osobnego słoja, a owoce zalać alkoholem. Odstawić na dobę. Uzyskany nalew alkoholowy wymieszać z syropem owocowym. Przefiltrować nalewkę przez wielokrotnie złożoną gazę. Przelać do ciemnych butelek, zakorkować i odstawić najlepiej na kilka tygodni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

22.09.2012 17:11
właś nie sie biorę z analewki

Stenka

29.08.2012 11:25
z tą przyprawą nie próbowałam

bursztynek

23.09.2011 01:10
też mi się podoba ten pomysł - winogrona i imbir...

Karolina92

24.12.2010 15:10
o, winogronowa :) bardzo fajny pomysl

cichor

21.08.2010 22:29
hmmmm trzeba spróbować :-)

Gosia40

19.08.2010 17:19
Z przyprawą do grzanego wina i piwa. Ciekawe...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat