Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dietetyczny, bezglutenowy i beztłuszczowy sernik

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek kremowy 300 g
twaróg zmielony 250 g
jajko 3
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka kukurydziana 1 łyżka
miód 30 g
cukier 20 g
sok z cytryny 1/2 cytyny
rodzynki 50-100 g

Porada

Rodzynki można pominąć.

Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczny, bezglutenowy i beztłuszczowy sernik

Do miski wrzucam oba rodzaje sery. Następnie do sera dodaje jajka, sok z cytryny, miód i oba rodzaje mąki. Wszystkie składniki miksujemy mikserem, nie za długo ponieważ im bardziej napowietrzymy sernik tym bardziej nam opadnie.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i przygotowujemy formę, ja użyłam formy silikonowej o średnicy 20 cm. Jeśli będziemy używać tortownicy lub innej blaszki należy ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę serową przelewamy do formy i posypujemy rodzynkami. Pieczemy 40 minut sprawdzając czy góra sernika się nam nie "przypieka".

Po 40 minutach sernik zostawiamy nadal w piekarniku jednak z uchylonymi drzwiczkami. Po wystygnięciu przekładamy go do lodówki na około 12 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 25.11.2015 13:35
Fajny serniczek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak