Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 3 kg
pomarańcza 4 sztuki
pietruszka 1 sztuka
marchew 2 sztuki
seler naciowy 2 łodygi
cebula biała 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 2 łyzki
wywar z kurczaka 3/4 szklanki
nalewka owocowa 1/4 szklanki
cukier 1 łyzka
woda 1 łyzka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
galaretka z czarnej porzeczki 1 łyżka
ziemniaki 1 kg
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym

Kroki postępowania

1
Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję oliwą,
Krok 1 - Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym foto
2
do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2,30-3 godzin. Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem.
Krok 2 - Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym foto
3
Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.
Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu.
Krok 3 - Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym foto
4
Cukier karmelizuję na patelni, dodaję wodę, sok z pozostałej pomarańczy , oraz galaretkę z czarnych porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.
Krok 4 - Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym foto
5
Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek, sos z warzywami zlewam i miksuję za pomocą blendera, dodatkowo przecieram przez sito i łączę z sosem z galaretką . Wszystko razem mieszam ze sobą.
Krok 5 - Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym foto
6
Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, osuszam, kroję, wzdłuż, na ćwiartki, układam na blasze posmarowanej oliwą, posypuję solą, pieprzem i tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się zrumienią
Upieczone układam dookoła kaczki , całość lekko polewam sosem, którego resztę przelewam do sosjerki i podaję osobno.
Krok 6 - Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 25.11.2015 13:36
Super wyszła :)
Malinka 25.11.2015 11:14
Ależ ona się pięknie prezentuje, mimo, iż upieczona... ;)
NatalkaC 25.11.2015 10:47
Przepysznie wygląda zrobię na imprezę Andrzejkową ;)
Futka 25.11.2015 10:28
Bajecznie smaczna kaczka! Palce lizać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak