Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami

3.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

mleko 0,5 litra
mąka 30 dag
jajko 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Składniki na farsz:

mięso mielone 80 dag
pieczarki 50 dag
cebula 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
tłuszcz do smażenia do smaku

Składniki na sos:

margaryna 1/2 kostki
mąka 2 łyżki
mleko 1/2 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Dodatkowo:

ser żółty 30 dag
zielona pietruszka garść

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami

Kroki postępowania

1

FARSZ: Na patelni podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy delikatnie się zrumieni dodać pokrojone pieczarki i dalej smażyć. Posolić do smaku.

Krok 1 - Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami foto
2

Następnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu mięso mielone. Gdy wszystko mamy usmażone, łączymy mięso oraz pieczarki z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na upieczone naleśniki nakładamy farsz, zwijamy i układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance jeden obok drugiego.

Krok 2 - Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami foto
3

NALEŚNIKI: Do garnka przelać mleko, dodać sól, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem (w razie potrzeby dodać mąki, aby ciasto dobrze się lało).

Krok 3 - Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami foto
4
Na patelni smażyć cienkie naleśniki.
Krok 4 - Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami foto
5

SOS: Margarynę roztopić dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Gdy zacznie gęstnieć dodać mleko, chwilę zagotować ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem

Krok 5 - Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami foto
6

Sosem polać naleśniki (sos musi być dość gęsty). A na sos zetrzeć ser żółty. Zapiekać w 180 stopniach około 40 minut. Ciepłe posypać natką pietruszki.

Krok 6 - Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 25.12.2015 11:29
cieszę się, że się podoba :D
Kasnaj 25.11.2015 09:23
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak