Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przysmak ryżowo- śliwkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki ryżowe 50 gram
woda 150 ml
stewia 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki
śliwki 200 gram
orzechy włoskie 20 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Przysmak ryżowo- śliwkowy

Kroki postępowania

1
Śliwki umyć i pozbawić pestek i przekroić na ćwiartki. Przełożyć do rondelka lub na patelnię i dusić do miękkości. w razie konieczność podlać 2-3 łyżkami wody, aby owoce się nie przypaliły. W połowie duszenia można owoce rozgnieść tłuczkiem. Gdy na patelni utworzy się coś na kształt dżemu, należy śliwki zdjąć z ognia.
Krok 1 - Przysmak ryżowo- śliwkowy foto
2
Wodę zagotować ze stevią i kardamonem. Następnie dodać płatki ryżowe i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i wymieszać. Orzechy posiekać i połączyć z płatkami.
Krok 2 - Przysmak ryżowo- śliwkowy foto
3
W pucharku układać na przemian płatki i śliwki.
Krok 3 - Przysmak ryżowo- śliwkowy foto
4
Udekorować borówkami. Przysmak na ciepło może być przepysznym śniadaniem a schłodzony doskonałym deserem, polecam:).
Krok 4 - Przysmak ryżowo- śliwkowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 24.11.2015 22:50
Fajny pomysł na smaczny i zdrowy deser:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak