Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie leczo z indykiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 330 gram
papryka żółta 90 gram
papryka czerwona 130 gram
papryka zielona 120 gram
cukinia 225 gram
bakłażan 270 gram
pomidory 350 gram
olej kokosowy 1 łyzeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna pełnoziarnista 20 gram
koncentrat pomidorowy 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie leczo z indykiem

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Do miski przełożyć wszystkie przyprawy ( poza solą) i wrzucić mięso. Dokładnie obtoczyć w przyprawach. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić mięso. Podsmażyć do ścięcia białka.
Krok 1 - Lekkie leczo z indykiem foto
2
W między czasie papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do mięsa. Dodać ¼ szklanki wody i dusić.
Krok 2 - Lekkie leczo z indykiem foto
3
Cukinię i bakłażana pokroić w pół plasterki. Dodać do garnka.
Krok 3 - Lekkie leczo z indykiem foto
4
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do garnka, gdy warzywa będą już miękkie. Dusić kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą.
Krok 4 - Lekkie leczo z indykiem foto
5
W miseczce wymieszać koncentrat z mąką i 300 ml wody na gładką mieszaninę
Krok 5 - Lekkie leczo z indykiem foto
6
Wlać do garnka, zagotować i gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dosmaczyć pieprzem. Smacznego!
Krok 6 - Lekkie leczo z indykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 25.11.2015 13:21
pyszne danie na obiad
RenataZ-et 25.11.2015 09:43
świetne jest takie leczo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak