Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klopsiki na zimno w zalewie pomidorowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Klopsiki na zimno w zalewie pomidorowej, to pomysł na nieszablonowe podanie klopsików! 

Składniki:

składniki

mięso mielone 0,5 kg
sól i pieprz
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
ząbek czosnku
cebula
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
woda 3 łyżki

zalewa pomidorowa

woda 4 szklanki
cukier 5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
ocet 3/4 szklanki
olej 0,5 szklanki
koncentrat pomidorowy 200 gram
keczup 4 łyżki

Porada

Pulpeciki podajemy jako zimną zagryzkę najlepiej do wieczornej imprezy.

Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki na zimno w zalewie pomidorowej

Kroki postępowania

1
Składniki na zalewę wkładamy do garnka i gotujemy około 15 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, keczup i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.
Krok 1 - klopsiki na zimno w zalewie pomidorowej foto
2
Mięso wieprzowe zemleć w maszynce do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. następnie dodaj jajko i resztę składników.Mięso wyrobić na gładką masę.
Krok 2 - klopsiki na zimno w zalewie pomidorowej foto
3

Następnie z mięsa lepimy małe kuleczki. najlepiej zwilżać dłonie zimną woda ,aby kulki się dobrze uformowały w kulkę. Tak przygotowane pulpeciki obsmażyć2-3 minutki na patelni, aby były zwarte.

Krok 3 - klopsiki na zimno w zalewie pomidorowej foto
4

Klopsiki wkładamy do gorącej zalewy i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut i nie mieszamy aby się nie rozwaliły. Tak przygotowane klopsiki razem z zalewom przekładamy do naczynia ceramicznego i pozostawiamy do schłodzenia.

Krok 4 - klopsiki na zimno w zalewie pomidorowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 24.11.2015 11:07
To ja wam bardzo polecam zrobić na zimno takie klopsiki i podać gościom na przyjęciu. Zawłaszcza panowie po nie sięgają gdy popijają % to mają coś na zakąskę.
Wacław 24.11.2015 09:48
na pewno są pyszne
Ola1984 24.11.2015 07:16
Ciekawy przepis, z reguły klopsiki u mnie podawane są na ciepło :)
Marta Ryżek-Kalkowska 23.11.2015 23:38
Dzięki i takie były.
Marta Ryżek-Kalkowska 23.11.2015 23:37
sądzę ,ze w takiej zalewie octowej smakują tylko na zimno :)
Konczi 23.11.2015 23:13
muszą być przepyszne
anemon 23.11.2015 23:09
Bardzo apetycznie wyglądają Twoje klopsiki, ja jednak wolałabym je zjeść na ciepło i pewnie tak jeszcze lepiej smakują.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak