Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie grzybowym

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na pulpeciki

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
cebula 2-3 szt
jajko 1 szt (duże)
kasza manna 4 łyżki
ząbki czosnku 2-3 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka pszenna 200 g

Składniki na sos:

marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
cebula 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 szt
Bulion grzybowy 400 ml
grzyby suszone 25 g
olej 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
cząber 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie grzybowym

Przygotowanie sosu:
Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w pióra. Warzywa podsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy bulionem grzybowym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wypłukane, suszone grzyby. Sos doprowadzamy do wrzenia.

Przygotowanie klopsików:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.

Klopsiki ostrożnie wrzucamy do sosu i dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 45-50 minut.
Klopsiki podajemy z kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 25.11.2015 11:55
wyglądają mega apetycznie
olkaaa 24.11.2015 07:29
pięknie się prezentują
norweska20 23.11.2015 23:52
smakowita propozycja
Jadwiga/Jaga85 23.11.2015 22:26
Pyszny posiłek!
Iwusia 23.11.2015 22:14
ależ one są pyszne
patryska76 23.11.2015 21:05
piękne ujęcie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak