Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie grzybowym
Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w pióra. Warzywa podsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy bulionem grzybowym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wypłukane, suszone grzyby. Sos doprowadzamy do wrzenia.
Przygotowanie klopsików:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.
Klopsiki ostrożnie wrzucamy do sosu i dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 45-50 minut.
Klopsiki podajemy z kaszą.