Wyjątkowe okazje: Karpatka

Wyjątkowe okazje: Karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • woda

    1 szklanka
  • masło

    125 g
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajka

    5 sztuk

Krem

  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • żółtka

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mleko 3,2%

    500 ml
  • masło

    200 g
  • cukier

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wyjątkowe okazje: Karpatka
Przygotowanie składników.
Krok 2 - Wyjątkowe okazje: Karpatka
W rondelku zagotować wodę z masłem. Dodać mąkę i wyrabiać ciasto łyżką na małym ogniu. Gotowe przestudzić i dodawać po kolei po jednym jajku.
Krok 3 - Wyjątkowe okazje: Karpatka
Gotowe ciasto podzielić na dwie części (spód i wierzch karpatki) i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż będzie chrupiące i nabierze złotego koloru ok. 30 minut.
Krok 4 - Wyjątkowe okazje: Karpatka
Krem: żółtka utrzeć dokładnie z cukrem. Dodać mąkę, budyń i szklankę mleka. Pozostałą część mleka zagotować i do gotującego się mleka wlać zrobioną uprzednio masę jajeczno-budyniową. Energicznie mieszać do zgęstnienia. Gotową masę wystudzić i na koniec dodawać stopniowo masło i ucierać do uzyskania gładkiego kremu.
Krok 5 - Wyjątkowe okazje: Karpatka
Tak przygotowanym kremem przełożyć upieczone blaty ciasta. Wierzch karpatki obficie posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

26.03.2018 19:34
Karpatka jest jednym z lepszych ciast, przynajmniej według mnie. :)

bietka

26.12.2015 08:14
karpatka to chyba moje ulubione ciasto, często ją robię :)

Dorota76

23.11.2015 16:10
zawsze robię prostokątną ale taka wygląda super

misia123410

23.11.2015 10:56
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat