Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

czekolada 100 g
miód płynny 220 g
jajko 3 sztuki
cukier kryształ 200 g
mąka pszenna 420 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
migdały 100 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 20 g
dżem morelowy 200 g

Do dekoracji

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym

Kroki postępowania

1
Przygotowanie składników.
Krok 1 - Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym foto
2
Miód, jajka, cukier i przyprawę do piernika miksujemy.
Krok 2 - Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym foto
3
Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, przesiewając je przez sito, oraz startą na tarce czekoladę.
Krok 3 - Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym foto
4
Ciasto wyrabiamy mikserem. Gdy stanie się gładkie i lśniące, dodajemy migdały, przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 160°C (do suchego patyczka).
Krok 4 - Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym foto
5
Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wychłodzenia, a następnie wyjmujemy na deskę, smarujemy rozgrzanym dżemem morelowym, a gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Różne smakołyki: Ciasto korzenne z migdałami i dżemem morelowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 26.03.2018 19:39
Ekstra. :)
ilka01 23.11.2015 10:19
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak