Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki

Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    500 g
  • cukier puder

    150 g
  • żółtka

    3 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    250 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • laska wanilii

    1 sztuka

Ganasz czekoladowy

  • śmietana 30%

    250 g
  • glukoza

    25 g
  • czekolada gorzka

    200 g
  • masło

    50 g
  • gruszki

    2 sztuki

Beza

  • białka

    100 g
  • cukier

    150 g
  • przyprawa do piernika

    1 opakowanie
  • sok z cytryny

    z 1 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki
Przygotowanie składników.
Krok 2 - Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło, siekamy nożem, a następnie dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy, wykładamy na tortownicę lub formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.
Krok 3 - Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki
Śmietanę zagotowujemy z glukozą, lekko studzimy, dodajemy czekoladę i masło oraz pokrojone gruszki. Całość wylewamy na zapieczony spód i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Krok 4 - Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki
Białka z cukrem miksujemy ubijaczką planetarną lub mikserem na parze, aż nasza masa osiągnie temperaturę 50°C i będzie bardzo gęsta i gładka. Dodajemy przyprawę do piernika i sok z cytryny, chwilkę miksujemy. Gotową masę szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego na gotowy ganaż czekoladowy, formując malutkie kopczyki obok siebie wypełniając całe ciasto.
Krok 5 - Ciasto gruszkowo-czekoladowe z bezą piernikową - Różne smakołyki
Gotowe ciasto przed podaniem opalamy palnikiem gazowym (jak crème brûlée).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Ależ to musi być pyszne ciasto a jak ślicznie udekorowane.;)

jejkuchnia

26.03.2018 19:39
Jak pięknie udekorowane!

Agnieszka-87-25

27.04.2017 19:26
kusząco wyglada to ciasto, ładna dekoracja

Renata9

19.01.2016 10:22
Takie pyszne ciacho to bym chętnie zjadła :-)

Aleksandraa

09.01.2016 17:54
bardzo mi się podoba :)

blizniaczki09

08.01.2016 13:05
Na pewno bardzo smaczne ;)

mysza620

06.01.2016 17:38
wygląda super, ale nie przyznam sie że nie robiłam nigdy bezów

monikaT83

04.01.2016 12:45
wow! cudeńko!

Poison1988

27.11.2015 12:03
wygląda fantastycznie :)

Małgorzata92

24.11.2015 12:37
Super wykorzystanie gruszek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat