Różne smakołyki: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Różne smakołyki: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • drożdże świeże

    40 g
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • masło

    2/3 kostki
  • skórka z cytryny

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

    do smaku

Kruszonka

  • mąka pszenna

    100 g
  • masło

    70 g
  • cukier

    50 g
  • soda oczyszczona

    5 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Różne smakołyki: Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Mleko lekko podgrzać. Drożdże przełożyć do miseczki i rozgnieść z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Różne smakołyki: Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Przygotowanie składników.
Krok 3 - Różne smakołyki: Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać i odstawić z chłodne miejsce. W dużej misce utrzeć żółtka z resztą cukru, dodać przygotowany wcześniej rozczyn i szczyptę soli, przesiać mąkę oraz dodać skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie wyrobić ręką. Dodawać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 40 minut.
Krok 4 - Różne smakołyki: Ciasto drożdżowe ze śliwkami
W międzyczasie posmarować blachę masłem, a śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i przekroić na pół. Do blachy przełożyć ciasto i pozostawić na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Następnie na wierzchu ułożyć śliwki, jedna przy drugiej - w rzędach, skórką do góry.
Krok 5 - Różne smakołyki: Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

26.03.2018 19:39
Smak dzieciństwa. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat