Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 szt.
czekolada 150 g
masło 150 g
cukier trzcinowy 250 g
mąka migdałowa 100 g
limonka 1 szt.
kakao 4 łyżeczki
rum 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki

Kroki postępowania

1
Przygotowanie składników.
Krok 1 - Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki foto
2
W mikserze planetarnym ubijamy na puszystą masę jaja z cukrem, aby kilkakrotnie zwiększyły swoją objętość.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki foto
3
Czekoladę i masło wkładamy do metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej nad garnkiem z ciepłą parującą wodą.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki foto
4
Migdały ewentualnie mielimy i mieszamy z przesianym przez drobne sito kakao. Ubitą masę delikatnie łączymy z przestudzoną czekoladą, dodajemy mąkę migdałową z kakao, skórkę i sok z limonki oraz rum. Całość ręcznie delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki foto
5
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni, z włączoną funkcją termoobiegu. Ciasto po tym czasie będzie upieczone, ale uwaga ze względu na brak mąki patyczek będzie lekko mokry, co nie oznacza w tym przypadku, że ciasto jest surowe.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 26.03.2018 19:40
Ciekawe ciacho. :)
Małgorzata92 30.12.2015 11:28
Fantastyczne :)
Dorota76 23.11.2015 16:12
super pomysł
Habibi 23.11.2015 09:44
lubimy takie ciacha bez mąki :)
slodkieniebo 23.11.2015 08:31
Wspaniałe ciasto oraz piękne zdjęcia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak