Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki

Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 szt.
  • czekolada

    150 g
  • masło

    150 g
  • cukier trzcinowy

    250 g
  • mąka migdałowa

    100 g
  • limonka

    1 szt.
  • kakao

    4 łyżeczki
  • rum

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki
Przygotowanie składników.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki
W mikserze planetarnym ubijamy na puszystą masę jaja z cukrem, aby kilkakrotnie zwiększyły swoją objętość.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki
Czekoladę i masło wkładamy do metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej nad garnkiem z ciepłą parującą wodą.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki
Migdały ewentualnie mielimy i mieszamy z przesianym przez drobne sito kakao. Ubitą masę delikatnie łączymy z przestudzoną czekoladą, dodajemy mąkę migdałową z kakao, skórkę i sok z limonki oraz rum. Całość ręcznie delikatnie mieszamy.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe bezglutenowe - Różne smakołyki
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni, z włączoną funkcją termoobiegu. Ciasto po tym czasie będzie upieczone, ale uwaga ze względu na brak mąki patyczek będzie lekko mokry, co nie oznacza w tym przypadku, że ciasto jest surowe.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

26.03.2018 19:40
Ciekawe ciacho. :)

Małgorzata92

30.12.2015 11:28
Fantastyczne :)

Dorota76

23.11.2015 16:12
super pomysł

Habibi

23.11.2015 09:44
lubimy takie ciacha bez mąki :)

slodkieniebo

23.11.2015 08:31
Wspaniałe ciasto oraz piękne zdjęcia :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat