Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi wigilijne

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Te pieczone pierogi wigilijne, to świetna alternatywa dla tradycyjnych. Dobrze doprawione z  farszem z kapusty i grzybów, doskonale smakują w połączeniu z barszczem czerwonym lub solo.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 400 gramów
drożdże świeże 30 gramów
masło 150 gramów
śmietana kwaśna 200 gramów
sól 1 łyżeczka

Farsz

kapusta kiszona 1 kilogram
grzyby suszone 3 garście
cebule 2 sztuki
olej rzepakowy 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 ziarna
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
białko 1 (do posmarowania) sztuka

Porada

Do ciasta użyłam mąki orkiszowej jasnej, można wziąć pszenną. Z podanych składników wyjdzie jakieś 90 pierożków.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi wigilijne

1. Kapustę włóż do garnka, dodaj też liście laurowe i ziele angielskie. Podlej ok. 1 szklanką wody i duś na małym ogniu. Do kapusty zaglądamy co jakiś czas, sprawdzając czy woda całkiem nie wyparowała, można ją po trochę uzupełniać. Proces gotowania trwa do całkowitego zmięknięcia kapusty. Po tym czasie kapustę odcedzamy i siekamy drobno.

2. Grzyby należy uprzednio namoczyć w zimnej wodzie, przynajmniej na 5 godzin a najlepiej na całą noc. Potem razem z wodą w której się moczyły ugotować, trwa to ok. 30 minut. Grzyby odcedzić (wywar można wykorzystać do zupy grzybowej) i posiekać na drobno.

3. Kapustę i grzyby wymieszać razem. Cebulę posiekać i przesmażyć na oleju, dodać do farszu. Farsz doprawić solą i pieprzem, ale tak solidnie, nie może być jałowy. Farsz możemy przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić.

4. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy śmietanę, porządnie mieszamy aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.

5. Do następnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy śmietanę z drożdżami, solimy i wyrabiamy na ciasto. Ciasto nie zostawiamy do wyrośnięcia, ale od razu rozwałkowujemy, jednakże niezbyt cienko. Wykrawamy kółka o średnicy 6 cm. Na każde nakładamy 1-2 łyżeczki farszu, sklejamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek delikatnie smarujemy rozbełtanym białkiem.

6. Pierożki pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 12-14 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.01.2016 23:10
smaczne pierożki : )
Anna169Hosz 23.11.2015 09:54
Bardzo apetyczne.
Mniam 23.11.2015 09:45
Super! Bardzo takie lubię, bo są pyszne :)
IZABELA29 23.11.2015 09:08
uwielbiam je i robię co roku
Ewelina1991 23.11.2015 08:31
pyszności!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak