Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 500 g
jajko 1
olej rzepakowy 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
gorąca woda 1 szklanka

Nadzienie

kasza gryczana 1 szklanka
twaróg 250 g
mleko 500 ml
sól do smaku
cukier

Do podania

cebula 6
olej rzepakowy 1/2 szklanki

Porada

Do ciasta użyłam mąki orkiszowej razowej. Podejrzane od Agnieszki i Marcina Kręglicckich, program "Para w kuchni", autorzy wykorzystują w przepisie zwykłą mąkę pszenną, ja wolę orkiszową, ze względu na jej właściwości zdrowotne.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

1. Zagotować mleko, wsypać do niego kaszę, sól, trochę cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, a mleko w nią całkowicie wsiąknie. Kaszę można ugotować wcześniej, zawinąć w gazetę i koc i zostawić na noc, by pozostała lekko ciepła. Ser rozkruszyć i wymieszać z kaszą, dodać sól i pieprz. Masa powinna być klejąca, doprawić do smaku. Cebulę posiekać w kostkę, usmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Do masy dodać 5 łyżek usmażonej cebuli. Resztę zostawić do polania pierogów.

2. Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać niezbyt cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki, najlepiej odwróconym kubkiem i lepić pierogi z nadzieniem z kaszy i sera.

3. Pierogi wrzucić do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą. Kiedy woda wróci do wrzenia zamieszać delikatnie i gotować, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Gotować jeszcze chwilę i odcedzić pierogi. Rozłożyć je by obeschły. Są dobre na ciepło i na zimno, podawane ze smażoną cebulką lub gorącymi skwarkami i kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.12.2015 10:15
smaczne pierożki :)
dollce 23.11.2015 11:41
wyglądają smakowicie
Habibi 23.11.2015 09:48
Bardzo je lubię, a znam je dzięki mojej Babci, która pochodziła z Tarnopola - dlatego w mojej rodzinie od zawsze mają przydomek "ukraińskie", a ten farsz czasami wzbogacam o puree ziemniaczane i zapiekam bez owijania w ciasto :
Mniam 23.11.2015 09:46
Chyba zrobię takie pierogi, bo już dawno je robiłam.
olkaaa 23.11.2015 07:25
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak