Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu z dodatkiem miechunki :-)

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

jajko 5 sztuk
fasola czerwona z puszki 240 g
cukier puder 5 łyżek
kakao ciemne 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Owoce

bakalie miechunka suszona wg uznania

Dodatkowo

cukier puder do oprószenia

Porada

Waga fasoli czerwonej jest podana już po odsączeniu. Z porcji tej wyszło mi 14 sztuk babeczek. Polecam je gorąco, są bardzo smaczne, a fasola nie jest wyczuwalna w smaku. Robiłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni :-)

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu z dodatkiem miechunki :-)

Kroki postępowania

1
Wbić do miski pięć żółtek.
Krok 1 - Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu z dodatkiem miechunki :-) foto
2
Fasolę z puszki dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, dobrze odsączyć na sitku, a następnie dodać do żółtek.
Krok 2 - Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu z dodatkiem miechunki :-) foto
3
Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 3 - Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu z dodatkiem miechunki :-) foto
4
Żółtka i fasolę zmiksować blenderem.
Krok 4 - Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu z dodatkiem miechunki :-) foto
5
Do piany dodać cukier puder, zmiksować.
Krok 5 - Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu z dodatkiem miechunki :-) foto
6
Do ubitej piany z cukrem dodać kakao. Następnie delikatnie połączyć z masą fasolową, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Krok 6 - Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu z dodatkiem miechunki :-) foto
7
Do małych foremek silikonowych włożyć papierowe papilotki, a następnie każdą napełnić ciastem do 2/3 wysokości.
Krok 7 - Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu z dodatkiem miechunki :-) foto
8
Wierzch babeczek posypać suszoną miechunką.
Krok 8 - Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu z dodatkiem miechunki :-) foto
9
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 20 minut do tzw. "suchego patyczka".
Krok 9 - Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu z dodatkiem miechunki :-) foto
10
Smacznego !
Krok 10 - Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli bez mąki i bez tłuszczu z dodatkiem miechunki :-) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 25.11.2015 16:06
Chętnie spróbuję :)
IwonaKa 22.11.2015 22:35
ciekawe jak smakują,ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak