Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura żurawinowa z nutką pomarańczy i cynamonu

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurawina 300 g
pomarańcza 1
cynamon Prymat 1 laska
cukier 100-150 g

Porada

Do przygotowania konfitury użyłam mrożonej żurawiny, ale można wziąć też świeżą. U mnie z tej porcji wyszedł 1 słoik o pojemności 300 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura żurawinowa z nutką pomarańczy i cynamonu

Kroki postępowania

1
Do garnka wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj laskę cynamonu i cukier, zagotuj.
Krok 1 - Konfitura żurawinowa z nutką pomarańczy i cynamonu foto
2
Do ugotowanego i gorącego syropu wrzuć żurawinę, gotuj na wolnym ogniu aż płyn odparuje a żurawina rozpadnie się i zgęstnieje. Pamiętaj o częstym mieszaniu, bo się przypali.
Krok 2 - Konfitura żurawinowa z nutką pomarańczy i cynamonu foto
3
Tak przygotowaną konfiturę przełóż do sparzonego słoika i zapasteryzuj. Jeśli konfiturę zużyjesz w najbliższym czasie, to wystarczy przechowywać ją w zamkniętym słoiku w lodówce. Taka wytrzymuje do ok. 3-4 tygodni.
Krok 3 - Konfitura żurawinowa z nutką pomarańczy i cynamonu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 22.11.2015 09:03
Uwielbiam domową żurawinę :) Idealna do świątecznych mięs, szczególnie fajnie komponuje się z mięsem kaczki.
Anna169Hosz 21.11.2015 14:07
Na pewno pyszna.
Kasnaj 21.11.2015 13:36
fajny przepis
Mniam 21.11.2015 12:39
Świetny pomysł na żurawinę!
bertpvd 21.11.2015 10:03
nie ma to jak domowa !
Maridka19 21.11.2015 09:50
Pyszna konfitura :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak