Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmurek

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 4 łyżki
masło 200 gram
cukier 160 gram
cukier wanilinowy 4 łyżeczki
rum 2 łyżki
mąka 2 szklanki
sól 1 szczypta
jajko 4
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 4 łyżki
margaryna 60 gram
mleko 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Marmurek

Masło utrzyj ze 150 g cukru,cukrem wanilinowym,rumem i solą.
Wbij jajka i wymieszaj.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do masy,jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części.
Do jednej dodaj 3 łyżki kakao,10 g cukru i 2 łyżki mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Blaszkę do pieczenia (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia.
Do formy wyłóż jasne ciasto,a na wierzch ciemne i wymieszaj widelcem.
Ciasto piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Margarynę przełóż do rondelka,dodaj drobny cukier,2 łyżki mleka,1 łyżkę kakao i 1 łyżkę wody. Podgrzej na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji.
Polewę ostudź i polej nią ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 08.04.2016 18:43
bardzo chętnie bym zjadła
Ola1984 21.11.2015 08:47
Pyszne ciacho :)
Mama niejadka 20.11.2015 19:58
Smaczne ciasto
IKrakowianka 20.11.2015 19:39
wygląda super!
Jolcia_90 20.11.2015 18:22
Ciekawe ciacho :) Warto kiedyś spróbować :)
irenka 20.11.2015 17:07
wygląda świetnie ,musi być pyszne ciacho
Justi2401 20.11.2015 14:26
Bardzo ładny, chętnie bym skosztowała do kawki ;)
Lis 20.11.2015 13:29
wygląda bardzo smakowicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak