Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Gołąbki

kapusta biała 1 średnia główka
łopatka wieprzowa 0,5 kg mielonej
ryż 200 g
cebule 2 sztuki
jajko 1 sztuka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Sos pieczarkowy

pieczarki 0,5 kg
cebule 2 sztuki
jogurt naturalny 250 ml
mąka pszenna 1 łyżka
sól i pieprz
masło 2 łyżki

Porada

Aromatyczne gołąbki z duża ilością suszonych ziół , delikatniejsze dzięki gotowaniu na parze.Podane z sosem pieczarkowym na bazie jogurtu naturalnego smakują wybornie.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Gołąbki:Główkę kapusty zalewamy woda , doprowadzamy do wrzenia , obgotowujemy , odcedzamy.
Krok 1 -  Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym foto
2
Cebulę obieramy kroimy w kostkę.
Mieszamy z mięsem mielonym , ryżem ,jajkiem , ziołami oraz solą i pieprzem
Krok 2 -  Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym foto
3
Z kapusty odcinamy liście kawałek nag twardą łodygą.
Na każdy liść kładziemy owalny kotlet z mięsa.
Zwijamy gołąbka : najpierw boki nakładamy na mięso a następnie w rulon.
Krok 3 -  Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym foto
4
Układamy ścisło gołąbki w naczyniu do gotowania na parze.
Gotujemy 45 min.
Krok 4 -  Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym foto
5
Sos pieczarkowy:Pieczarki obieramy , myjemy , roimy w plasterki.
Cebulę obieramy , kroimy w piórka.
W garnku rozgrzewamy masło , przesmażamy cebulę.
Krok 5 -  Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym foto
6
Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki
Dusimy do odparowania płynów.
Krok 6 -  Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym foto
7
Warzywa zalewamy wodą do ich poziomu , doprowadzamy do wrzenia.
Jogurt , mieszamy z mąką oraz paroma łyżkami wody z sosu.
Przelewamy z powrotem do garnka , pozostawiamy sos na małym gazie do zgęstnięcia.
Doprawiamy wg. smaku solą i pieprzem.
Ugotowane gołąbki podajemy polane sosem.
Krok 7 -  Gołąbki gotowane na parze z sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 23.11.2015 17:17
Dziękuję :)
wwwiolka 20.11.2015 20:44
Bardzo ciekawe danie.
msmariusz 20.11.2015 13:28
aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak