Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik bezowy z kremem Cointreau i lodami imbirowymi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Torcik bezowy

białko 150 g
cukier kryształ 250 g

Krem

żółtko jajek 2 szt.
serek mascarpone 250 g
cukier puder 50 g
likier pomarańczowy 2 łyżki

Dodatki

truskawki
borówka amerykańska
jagody
jeżyny
mięta
lody 4 kulki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy z kremem Cointreau i lodami imbirowymi

Torcik bezowy: białka ubić z cukrem, wyłożyć na pergamin z wyrysowanymi 8 kołami o średnicy 4 cm, a następnie piec 45 minut w temperaturze 175°C.

Krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodać serek mascarpone i ubić na jednolitą masę, stopniowo dolewając likier.

Na gotowe 4 spody bezowe nałożyć krem i owoce, a następnie każdą porcję przykryć kolejną bezą, oprószyć przez sitko cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty. Podawać z ulubionymi lodami lub sorbetem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 21.11.2015 08:50
Pyszny deser :) U mnie ostatnio też podobne bezy z orange curd, granatem i lodami :)
Jolcia_90 20.11.2015 18:23
Niebanalny oryginalny deser :) Szkoda że w moim piekarniku nie wyjdą mi bezy :/ Bezę uwielbiam :)
dollce 20.11.2015 14:32
wygląda obłędnie!
Ewelina1991 20.11.2015 13:00
świetny deser
MałaMi89 20.11.2015 12:43
Mogę sobie tylko wyobrazić jak doskonały w smaku musi być :)
agataw1990 20.11.2015 12:43
Pyszności!
Madzai 20.11.2015 12:22
Uwielbiam bezy :)
MAR3STA 20.11.2015 10:58
znakomity i pyszny deser
Benita 20.11.2015 10:40
Fantastyczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak