Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cielęcina marengo

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1kg sznyclówki cielęcej
łyżka masła
łyżeczka mąki
2 małe cebule
10 dag pieczarek
łyżka przecieru pomidorowego
pół szklanki białego wytrawnego wina
cwierc łyżeczki tymianku
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka smalcu
sól, pieprz
bulion warzywny 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: cielęcina marengo

Cielęcinę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, przykryć i trzymać 2-4 godz. w chłodzie. Następnie zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, podlać bulionem i dusić na małym ogniu około godziny. Pokrojone w ćwiartki pieczarki przesmażyć na maśle, posypać, mąką, solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy oraz wino i chwilę dusić. Miękką cielęcinę wyjąć, przestudzić, pokroić na plastry, a sos przetrzeć przez sito, wymieszać, połączyć z pieczarkami, włożyć mięso i dusić ok. 10 min na małym ogniu. Podawać z frytkami lub francuskimi kluskami i sałatą. Przed podaniem posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 22.01.2013 13:44
mniam mniammm;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak