Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

papryka na słodko-kwaśno pasteryzowana w piekarniku...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka 4 kg
ząbki czosnku 2 główki
Gorczyca biała cała Prymat 8 łyżeczek
Liść laurowy suszony Prymat 8 sztuk
ziele angielskie 24 sztuki
cebula 4 sztuki
olej rzepakowy 8 łyżek
woda 1,5 litra
ocet 10 % 1,5 szklanki
cukier 4 łyżki

Porada

nie dodawałam soli

Przepis i sposób przygotowania na: papryka na słodko-kwaśno pasteryzowana w piekarniku...

Paprykę oczyścić z pestek i pokroić na większe kawałki, opłukać.

Użyłam 2 litrowych i 6 półlitrowych słoików: do wyparzonych słoików włożyć ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie oraz gorczycę.

Ciasno poukładać paprykę na przemian z pokrojoną cebulą, wlać olej rzepakowy.

Wodę zagotować z octem i cukrem, gorącą wlać do słoików i mocno zakręcić.

Piekarnik nagrzać na 130 C, wstawić słoiki i pasteryzować 25 minut, zostawić do wystudzenia w piekarniku.

Słoiki schować w chłodne, ciemne miejsce, po około 1,5 m-ca papryka jest dobra do jedzenia....................SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 20.11.2015 10:25
Takie zapasy na zimę, to ja lubię.
Wafelek2601 20.11.2015 07:11
Musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak