befsztyk w czerwonym winie

befsztyk w czerwonym winie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 200ml czerwonego wytrawnego wina

  • 4 małe cebule

  • sól i pieprz

  • polędwica wołowa

    4 befsztyki
  • olej

    4 łyżki
  • masło klarowane

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule obrać, pokroić w pół plasterki, pieprz zemleć. Mięiso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć każdy befsztyk 2 min z każdej strony na połowie mocno rozgrzanego oleju. Następnie przełożyć na talerz, a na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i dosmażyć befsztyki z obu stron: 2 min, jeśli mają być mocno krwiste, 6 min gdy chcemy z wierzchu przypieczone, ale w środku różowe, lub 8 min jeśli mają być wysmażone. Przełożyć na ogrzane talerze, oprószyć solą, pieprzem i wstawić na kilka minut do lekko rozgrzanego piekarnika, by „odpoczęły\". Na reszcie oleju przesmażyć cebulę, wlać wino, zagotować i energicznie ubijając trzepaczką, dodawać po kawałku pozostałe (schłodzone) masło. Przyprawić sos do smaku solą i pieprzem. Polać nim gorące befsztyki i od razu podawać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

08.07.2011 12:55
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat