Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2-3 sztuki
miód 1 łyżka
masło 0,5 łyżki
szynka dojrzewająca
ocet spirytusowy
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
majeranek
Liść lubczyku suszony Prymat
Cebula suszona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58

Kroki postępowania

1
To śniadanie możemy przygotować na dwa sposoby. Wstawiamy wodę na jajka, dodajemy do niej odrobinę octu spirytusowego. 1 sposób: Wybijamy 2 jajka do 2 miseczek. 2 sposób: Jajko przygotujemy z pomocą folii do żywności. Do kubka wkładamy kawałek folii do żywności, zostawiając spory kawałek na zewnątrz kubka (przytrzymując go gumką do włosów). Wbijamy jajko do kubka z folią. Dodajemy odrobinę masła do środka. Zdejmujemy gumkę, związujemy końce folii formując woreczek z jajkiem i masłem w środku.
Krok 1 - Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58 foto
2
Przygotowujemy sos: łączymy miód i musztardę francuską, musztardę sarepską. Dodajemy lubczyk, suszoną cebulę, majeranek, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki wody z octem.
Krok 2 - Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58 foto
3
Do gotującej się wody z octem wsypujemy trochę soli. Zakręcamy łyżką wir w wodzie i wlewamy jajko z miseczki, po chwili dodajemy drugie. Gotujemy 3 minuty.
Krok 3 - Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58 foto
4
Możemy też wrzucić jajko do wody w folii do żywności, jeśli boimy się, że powyższy sposób nam się nie uda (również na około 3-4 minuty). Jednakże po wyjęciu jajka w folii z wody, musimy chwilę odczekać do wystygnięcia, aby bezpiecznie wyjąć je z folii. Na talerzu układamy szynkę dojrzewającą, jajka układamy obok szynki.
Krok 4 - Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58 foto
5
Jajko i szynkę polewamy sosem, dekorujemy świeżym lubczykiem.
Krok 5 - Przepis dnia V: Jajka poszetowe z szynką dojrzewającą, odc. 58 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak